Надуваемите съоражения като: замъци, пързалки, батути и др. са забавен начин децата да прекарват часове на парти, събитие или събиране. За съжаление те улесняват неконтрулируемата физическа активност и това може да причини нараняване. Важно е да имате предвид безопасността всеки път, когато позволявате на децата да играят.


Надуваемите съоръжение като: замъци, пързалки, батути и др. по своята същност не са по-опасни от всякакви стандартни детски игри. Всъщност те са една от по-безопасните опции, но могат да се използват неправилно. Имайки това предвид, ние съставихме това ръководство за безопасност за надуваеми замъци, надуваеми пързалки, надуваеми батути и др, за деца от всички възрасти.


Упражнявайте Надзор

Съветът номер едно, който можем да ви дадем, за да запазите децата си в безопасност, докато играят в надуваеми съоръжения, е надзор . Децата са умни; те ще измислят многобройни начини да играят в надуваемия замък, като излагат себе си или другите на риск от нараняване, просто защото изглежда забавно нещо да се направи по това време. (Някои хора никога не израстват от това отношение.)


Уверете се, че поне един родител наблюдава деца, които използват надуваемите детски съоражения. В идеалния случай този родител е внимателен, не е разсеян и има ясен поглед отблизо какво се случва в надуваемото съоръжение. Също така е полезно, ако този родител има обучение за първа помощ и може да предостави помощ в случай на нараняване, от превръзки за обелени колена до подходящи действия за счупена кост.


Това е двойно важно за деца под 10-годишна възраст, които обикновено нямат достатъчно предвидливост и осъзнатост, за да разберат риска от действията, които предприемат. Всички знаем, че малките деца понякога изглеждат неуязвими за неравностите, но те не са и това им дава фалшиво чувство за безопасност, когато правят опасни неща.


Уверете се, че Вашето надуваемо съоръжение е правилно настроено

Уверете се, че Вашето надуваемо съоръжение е правилно инсталирана, свързана, напомпана и безопасна за използване. Всички сме чували истории на ужасите за пориви на силен вятър, който дърпа надуваем батут или замък и ранява деца, но това никога не се случва, когато е вързана правилно и стабилно за земята. Нашите продукти са максимално обезопасени, но ако наемате от друга компания или купувате собствен надуваем батут или др., ще искате да научите как правилно да я настроите и да я завържете, за да сте сигурни, че ще намалите до минимум риска от нараняване. Инструкциите за това ще варират в зависимост от надуваемия батут, така че говорете или с фирмата за наем, или с производителя. 


Забранени Предмети

Ключова част от безопасността на надуваемите замъци, пързалки и други надуваеми съоръжения е да се гарантира, че вътре няма нищо, което не трябва да е там.

Всичко остро. Острите предмети не са само риск за децата, те представляват риск за целостта на самото съоражение. Повредата на замъка или батута може да причини по-лоши проблеми и по-лоши наранявания.

Храни и напитки. Храната може да представлява опасност от задавяне. Храната също е разхвърляна и разлятата напитка може да представлява опасност от подхлъзване при скачане. Също така изисква почистване и по-късно може да създаде проблеми. Някои по-твърди парчета храна също могат да бъдат опасни, като малки пилешки кости.

Твърди играчки. Всичко, което може да навреди, ако паднете върху него, трябва да бъде забранено от надуваемите съоръжения. Това включва кукли, пистолети със стрели, фигурки и други играчки.

Бижута и очила. Бижутата могат да представляват опасност за децата, а острите бижута могат да наранят повърхността на надуваемия замък (батут или пързалка). Бижута като обеци могат да разкъсат кожата при скачане.

Важно е този, който наблюдава съоръженията, да проверява всички деца, влизащи в надуваемия замък (Пързалка, Батут). Децата обичат да скриват някои неща и да послъгват, където не бива, независимо от съображенията за безопасност, така че бъдете внимателни.


Наблюдавайте и ограничавайте активността

Къщите за отскачане са предназначени за скачане и подскачане. Салто, флипове и други форми на груб строеж и конна игра могат да бъдат опасни за крайниците и ставите. Повечето травми с надуваеми пързалки идват от неподходяща игра, така че се уверете, че който контролира, може да следи нивото на активност и да спре всичко прекомерно.


Свалете Обувките

Обувките отговарят на критериите на няколко други правила в този списък. Те са тежки и могат да наранят децата при отскок. Те превръщат скачащото дете в опасност за другите деца. Обувките могат да повредят надуваемите съоръжения. Те могат също така да оставят мръсотия и камъни, които освен това могат да бъдат опасни в рамките на надуваемите съоръжения. Уверете се, че всяко дете, което влиза, сваля обувките си, преди да се качи през входа.


Поставете надуваемото съоръжение на плоско, просторно място

Различните надуваемите съоръжения имат различни изисквания за пространството, от което се нуждаят, за да функционират правилно. По-големите надуваеми пързалки често изискват големи открити пространства с не просто хоризонтален, но вертикален просвет. Уверете се, че избраният от вас район няма ниско окачени клони на дървета, електропроводи или други опасности, които могат да попречат.


Равното място е от съществено значение за безопасността. Идеален е двор, където земята е малко по-мека от настилката. Паркинг или алея също могат да свършат работа, стига да има места, където надуваемите съоръжения да бъдт закрепени стабилно.


Осигурете достатъчно място на входа и изхода


Освен това искате да сте сигурни, че откритото лице на надуваемото съоръжение е едновременно защитено и отворено. Винаги има малък риск скачащо дете да излезе през входа с висока скорост, въпреки че трябва да се внимава да се избегне това. Уверете се, че входът е отворен, също така предотвратява проблеми с достъпа, ако възникне нараняване или ако детето просто иска да излезе.


Изберете надуваемо съоръжение с подходящ размер

Възрастта и броят на децата, участващи във вашето събитие, ще определят колко голяма надуваема пързалка, замък или батут ща трябва да разположите или ако трябва да вземете повече от едно съоръжение. По-малките надуваеми съоръжения имат по-малък капацитет. Има различи надуваеми съоръжения предназначени за различни възрасти. 


В някои случаи може да е по-добре да сегментирате аудиторията си, за да сте сигурни, че подходящите групи деца играят на подходящо ниво на активност. По-големите деца са склонни да бъдат по-активни, но по-малките деца също искат да се забавляват. Разрешете достъп на определени възрастови групи наведнъж или вземете няколко надуваеми съоръжения за различни възрастови групи и се уверете, че достъп има само подходящата възрастова група.


Ограничете броя на децата, които играят

Повечето надуваеми съоръжения имат относително нисък капацитет. Идеалното за безопасност е едно дете в даден момент, въпреки че, разбира се, децата може да искат да играят заедно. В зависимост от размера на замъка, пързалката може да ограничите капацитета до две, четири или пет деца наведнъж. По-големите съоръжения могат се да позволят на 

повече деца да играят заедно. Не забравяйте да се консултирате с производителя или компанията за отдаване под наем за информация за капацитета.


Определете нивото на активност от най-малкото дете

Друга добра насока, особено когато имате деца на смесена възраст, е да оставите най-малките да определят подходящото ниво на игра в надуваемото съоръжение. По-големите деца са склонни да бъдат много по-енергични със своята активност и това може да доведе до сблъсаци и наранявания за по-малките деца.


Внимавайте с времето

Трябва да отчитате времето, когато използвате надуваеми съоръжения на открито.


В горещите летни дни е добре, надуваемите пързалки и др. да са на сянка, тъй като риска от прегряване за малките деца е по-голям. Погрижете се да има достаъчно вода и свежи напитки за децата. При пряка слънчева светлина температурата на матерята на надуваемите играчки може да достигне над 50 градуса, което може да доведе до изгаряния на кожата. 


Ако прогнозата е за дъжд, уверете се, че надуваемото ви съоръжение е безопасно, когато се използва морко. Не всички  са проектирани с мисъл за вода и може да се наложи да ги приберете, преди да завали.


Бурите могат да бъдат опасни по различни причини. Светкавицата е голямо притеснение, макар че удар от светкавица е много рядко явление. По-опасен е вятърът. Силният вятър може да застраши надуваемото съоръжение, независимо колко добре е закрепено. Ако времето рязко се влоши, уверете се, че никой не играе вътре, и го спуснете, ако е възможно. Дори празната надуваема пързалка може да бъде опасна, ако се разхлаби и полети.


Общи изисквания за безопасност

Както при всяко събитие с деца, нещата могат да полудеят много бързо. Надзорът обикновено е ключът, но може да се наложи да бъдете по-строги с наказанията, ако нарушенията се повтарят и децата не слушат вашите указания. Всичко зависи от вашия родителски стил.


Повечето правила за безопасност за отскачащи къщи са лесни за обобщение:

✓ Следете какво правят децата и не им позволявайте да правят нещо опасно.

✓ Уверете се, че никакви предмети не попадат в надуваемите съоръжения.

✓ Не забравяйте да спуснете надуваемия батут, пързалка, замък и др. в случай на силен вятър или лошо време.

✓ Спазвайте местните закони или разпоредби относно надуваемите съоръжения; Те са написани с причина.


Надяваме се да сме били полезни с тези изчерпателни съвети за безопастност.  Не забравяйте: Сигурността преди всичко!