Не сте сигурни как да изберете кои мебели от дърво са най-подходящи за вас? Попаднали сте на правилното място! Ще ви помогнем да решите коя е най-добрата мебел от дърво за вашия дом и стил. Закупуването на мебели от масив е инвестиция, на която ще се радвате през следващите години. Има много различни видове дървесина за мебели.


Пазарувайте с дървени мебели с увереност! Нашето полезно ръководство обяснява ползите, външния вид и характеристиките на различните видове дървесина за мебели. Продължете да четете, за да намерите най-добрите дървени мебели за вашия дом!


Орех

Орехът е твърда, здрава и трайна дървесина за мебели. Работи се добре с него и поддържа формата си години наред. Това го прави идеален за украсени мебели, които изискват високо ниво на майсторство. Това дърво е идеално за инвестиционни парчета и мебели, които искате да останете във вашето семейство за поколения. Помислете за мебелите на Барон.


В Северна Америка орехът расте от Върмонт до Големите равнини и на юг през Луизиана и Тексас. Цветът му варира от бял до тъмнокафяв и е известен с големите си издутини. Често срещаните видове включват бразилски орех, карибски орех, черен орех и северноамериканско орехово дърво. Зърното на ореха обикновено е право, но някои вълни изглеждат по-близо до корените. Орехът е най-доброто дърво за мебели, което е богато украсено и изисква много детайли.


Забавен факт: Поради трайния си характер, орехът се използва за производство на самолетни витла през Първата световна война.


Клен

Кленът е един от най-трудните дървесни видове за мебели. Често се използва за интензивни предмети като скринове и маси за хранене, тъй като е много устойчив. Кленът е по-достъпен от други твърди дървета. Това, в комбинация със своята издръжливост, го прави идеален за млади семейства.


Кленът се среща предимно в района на Големите езера. Цветът му варира от кремав до червеникавокафяв, но особено добре отнема тъмните петна. Така че, кленовото дърво лесно може да бъде оцветено, за да наподобява по-скъпо дърво като махагон. Кленовото дърво има прави, фини зърна с редки шарки погледнато отгоре. Твърдият клен обикновено има по-светъл цвят, докато мекият клен има тенденция да бъде малко по-тъмен.


Забавен факт: Много учени смятат, че кленът е използван за изграждане на вътрешната рамка на троянския кон.


Махагон

Махагонът е трайна твърда дървесина, която често се използва за устойчиви, здрави и мебели изложени на ежедневно износване. Дървесният вид има приятно фини, прави линии. Поради големия размер на дърветата махагонът се произвежда в големи дъски. Това го прави идеален за мебели изискващи дълги части. Махагонът има вечен вид и добавя топлина към стаята. Всички мебели от махагоново дърво ще издържат поколения с подходящи грижи.


Махагонът е роден в Мексико, Централна и Южна Америка, но се отглежда в тропиците и Африка. Африканският махагон става по-популярен от южноамериканския махагон. Античните плоскости обаче най-често се правят от южноамерикански махагон. Цветът му варира от бледо до розово до червеникаво-кафяво с прави линии. Махагонът е най-доброто дърво за мебели, което е елегантно и вечно, особено големи парчета като маси за хранене.


Забавен факт: Махагонът често се използва в музикални инструменти, придавайки на звука богат, топъл тон.


Бреза

Брезата е изключително здрава и трайна твърда дървесина, която расте изобилно в Северна Америка и Европа. Красивият външен вид и светлият цвят го правят чудесен тип дърво за модерни мебели. Той има елегантни, изчистени линии, които допълват опростения интериорен дизайн.


Брезата расте в североизточните и Големите езера и покрай Апалачите. Цветът му варира от кремав до светло червеникаво-кафяв с фини линии. Силната, издръжлива природа на дървото го прави чудесен за дървообработване и детайлна изработка.


Забавен факт: известният самолет H-4 Hercules на Хауърд Хюз, известен като „смърчовата гъска“, всъщност е направен от бреза.


Дъб

Дъбът е траен и дълготраен дървесен тип. Поради бавния растеж на дърветата дървото е изключително плътно, което добавя към качеството му особена добавена стойност. Дървото се адаптира към различни покрития. Това го прави идеален както за модерни, така и за традиционни мебели. 


Най-много дъбови дървесина идва от източните и централните щати на САЩ и Европа. Много антики са изградени от дъбово дърво. Дъбовите мебели ще издържат векове с подходящи грижи. Цветът варира от светлокафяв до розово-червен с вихрено или райесто зърно. Дъбовите мебели често са известни като дърво, устойчиво на надраскване и петна, ако са правилно завършени.


Забавен факт: Настоящото бюро на Овалния кабинет е направено от дъб и е дадено на президента Хейс от кралица Виктория през 1880 година.


Череша

Черешовото дърво е известно със своите изключително прави и еднородни зърна. Дървото се полира добре и има красив завършен вид. Известен също с популярността си употреба за антични мебели, черешата издържа много дълго с подходящи грижи. Счита се за ценена твърда дървесина сред майсторите. Мебелите от черешово дърво често са инвестиция, която ще се изплати дългосрочно.


Черешата се среща в източната част на САЩ и южна Европа. Отличителният му цвят започва като розово-кафяв и потъмнява до наситено червен с прави линии и малко вълни. Подобно на повечето дървени мебели, черешата става по-красива с напредването на възрастта. Черешата е най-доброто дърво за мебели, които са проектирани да издържат години и да останат във вашето семейство.


Забавен факт: Противно на общоприетото схващане, Джордж Вашингтон никога не е признавал, че е отсекъл черешово дърво


Бамбук

Бамбукът е известен със своята природосъобразна природа и красиво светло оцветяване. Видът всъщност е трева, а не твърда дървесина. Поради това бамбукът расте бързо. Расте около 10 пъти по-бързо от твърдите дървета. Бамбукът също издържа на подуване и свиване.


Бамбукът расте на всички континенти с изключение на Европа и Антарктида. Цветът му варира от много светъл до топъл среден тон. Бамбуковите мебели са универсални за дизайн, но са най-често срещани в съвременния интериорен дизайн. Бамбукът е най-доброто дърво за мебели, направени за екологично съзнателни семейства и модерен дизайн.


Забавен факт: Якостта на опън на средностатистическия вид бамбук е 3 пъти по-силна от конвенционалната строителна дървесина.


Бор

Борът е популярен сред селския и фермерския дизайн. Това е леко дърво, което го прави чудесен за семейства, които се движат често. Борът е евтино дърво и е добър вариант за тези, които не са съвсем готови за инвестицията на други видове дървесина. Боровите бои и боядисаните борови мебели често се използват за детски стаи заради забавните цветове.


Борът се среща в Северното полукълбо. Цветът му варира от бял до светлокафяв с жълти или червени тонове и е известен със своите красиви линии. Възелите са това, което добавя характер и кънтри чар на финала. Мебелите от борово дърво устояват на свиване и подуване, запазвайки формата си в продължение на години.


Забавен факт: Най-старото живо дърво в света е бор, който е на 5065 години.